Fyra stora matbröd

Portioner 4 bröd

Ingredienser
  

  • 3 liter (1kg) rågsikt, spara 3 dl till utbakningen
  • 2,3 liter (750g) grahamsmjöl
  • 6,5 dl (250 g) pureBAKE
  • 2 paket torrjäst
  • 4 msk fruktos
  • 1,5 msk salt
  • 1 dl matolja
  • 12,5 dl varmt vatten
  • pensling: ägg

Instruktioner
 

  • Blanda rågsikt, torrjäst, fruktsocker och salt noga i en stor bunke eller gryta. Tillsätt olja och vatten och rör ihop degen lätt. Arbeta degen på bakbordet och knåda den med resten av grahamsmjölet och pureBAKE. Ta lite mjöl i taget så att degen blir färdigknådad när mjölet är slut.
  • Forma degen till 4 bröd och lägg dem på smord långpanna. Platta ut bröden en aning och låt dem jäsa under bakduk. ca 30 minuter.
  • Snitta ytan lätt med mjölad kniv när bröden jäst färdigt. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 175 grader på nedersta falsen ca 1 timma.
  • Låt bröden kallna på galler utan bakduk.
  • Dela med kniv eller bryt försiktigt till 4 limpor.