Smörgåsgifflar

Ingredienser
  

  • 1 paket jäst
  • 1 dl fett (flytande olja eller smör)
  • 5 dl mjölk (lättmjölk)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk fruktos
  • 10 dl grahamsmjöl
  • 4 dl pure BAKE
  • Pensling: uppvispat ägg
  • Garnering: vallmofrö

Instruktioner
 

  • Smula sönder jästen i en bunke.
  • Värm oljan i en kastrull, häll i mjölken och låt den bli ljummen.
  • Häll den ljumma mjölken över jästen och rör så att den löser sig.
  • Tillsätt salt, fruktos, och största delen av grahamsmjölet och pure BAKE.
  • Arbeta degen kraftigt i bunken tills den blir blank och smidig.
  • Tillsätt resten av mjölet efter hand. Täck degen och låt den jäsa till dubbel storlek
  • ca 30 min. Ta upp degen på mjölat bord och knåda den tills den är smidig.
  • Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en rund kaka och sporra var och en i
  • trekanter. Rulla varje trekant till en giffel.
  • Börja med den bredaste delen och lägg giffeln så att "tippen" kommer under giffeln.
  • Lägg gifflarna halvmånformade på smorda plåtar.
  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Låt gifflarna jäsa övertäckta med duk till nästan dubbel storlek. ca 30 minuter.
  • Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrö.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 12 min tills gifflarna fått fin färg.
  • Låt gifflarna kallna på galler under duk.